„Debrecen az egyik legvonzóbb befektetési célpont az országban”

  • by admin - szo, 02/24/2018 - 14:39
Öt és fél milliárd forintos beruházással fejleszt Debrecenben az NI Hungary Kft.

Mint ismert, öt és fél milliárd forintos beruházással fejleszti gyártási kapacitását és a kutatás-fejlesztés informatikai hátterét debreceni gyárában a National Instruments. A bejelentést 2016 őszén tette meg Alex Davern, a cégcsoport ügyvezető alelnöke Debrecenben. A cég debreceni székhelyének kapacitásbővítésével összesen 210 új munkahelyet hoz létre a városban. A beruházás részeként újabb létesítmény alapkövét rakták le a vállalat telephelyén. Az eseményen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Kósa Lajos tárca nélküli miniszter, Papp László polgármester, és Alex Davern ügyvezető alelnök.

Akkor még 400 emberrel számoltak és csak gyártóüzemben gondolkodtak, ehhez képest egy nagyobb szabású projekt indulhatott el, több mint 1500 munkahely van ma a vállalatnál és már egy jó ideje az SSC szektorban is meghatározó szerepet töltenek be. Hozzátette, az értékálló munkában olyan lehetőséget láttak, amivel a cég nagyobb teljesítményre képes, ebben a kormányzat elkötelezettsége is segítette a vállalatot. Papp László polgármester hangsúlyozta, Debrecen és az National Instruments 17 éve tartó együttműködése új szakaszba lépett. A modern, innovatív, dinamikusan fejlődő város szimbóluma lett a vállalat.

Hozzátette, amikor az NI megjelent Debrecenben, a helyi ipar még nagyon nehéz helyzetben volt, az elmúlt több mint másfél évtizedben azonban együtt erősödött a várossal és annak gazdaságával a cég. A modern gazdaság alapjait rakta le üzemének megépítésével a National Instruments, a város gazdasági, vállalkozási és oktatási környezete pedig azóta tovább erősödött. A polgármester közölte, a gazdaságfejlesztési sikerek tükrében az a cél, hogy a város nem csak itthon, hanem nemzetközi szinten is elismert befektetési helyszín legyen, ami a legkomolyabb kritériumokat is tudja teljesíteni. Emlékeztetett, ezt ismerte el nemrég a Financial Times is azzal, hogy 2018-19 között a jövő európai városok címet viselheti a megyeszékhely. A polgármester kijelentette, Debrecen sokat profitált az NI jelenlétéből, új oktatási kapcsolatok alakultak ki, új gazdaság- és adópolitikát alakíthatott ki az önkormányzat.

Papp László elmondta, a mostani fejlesztés egy a helyi munkahelyteremtő beruházások között, soha nem érkezett akkora támogatás Debrecenbe a kormánytól, mint az elmúlt négy évben. Kiemelte, az Új Főnix Terv több mint 200 milliárd forintja mellett a minisztériumi döntések révén a városba érkezett források nagy lendületet adtak a helyi gazdaságnak. Mint mondta, 2010 válságokkal küzdő Magyarországa már a múlté, nyolc év alatt Európa legdinamikusabban növekvő gazdasága lett a magyar, s ebből Debrecen is kivette a részét.

A beruházások révén 230 milliárd forint működő tőke áramlott és áramlik Debrecenbe, létrehozva ezzel 4700 új munkahelyet.

A polgármester megjegyezte, a kormány segítette azt, hogy a város fontos gazdasági centruma legyen a régiónak. Kósa Lajos megyei jogú városok fejlesztéséért felelős miniszter beszédében azt mondta, tíz éve még gödrök, elhanyagolt sportpályák, gazos teniszpályák álltak a cég épülete helyén, akkor még erős képzelőerő kellett ahhoz, hogy ebben bárki fantáziát lásson, ráadásul akkor még autópálya sem volt a közelben. Hozzátette, Debrecenre és az NI-ra sem lehet már ráismerni.

Örömtelinek nevezte, hogy érezhető az a váltás, ami a magyar iparban, s annak szerkezetében bekövetkezik, szerte az országban látszik ennek a jele. Az elmúlt harminc évben nem volt példa arra, hogy ilyen mértékben törekszik az építőipar automatizálására a kormányzat, és nagyon biztató arányban nő a magasan hozzáadott értékű munkahelyek száma. Úgy véli, sokat lehet még tanulni az NI-tól, s arra kérte a vállalatot, segítsen megtalálni azokat az ötleteket, amelyekkel tovább lehet lépni a gazdaságfejlesztésben.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte, igyekeznek a következő években is minél többet Debrecenben járni és minél több fejlesztést bejelenteni. Hangsúlyozta, Debrecen az egyik legvonzóbb befektetési célponttá vált az országban.

Hozzátette, nagyon gyors változások mennek végbe a világban, és óriási, öldöklő a verseny a beruházásokért, a munkahelyekért. Úgy véli, ennek oka, hogy a gazdaságban egy újkori ipari forradalom megy végbe, egy folyamatos innováció során új technológiákat vezettek be, amikről korábban még álmodni sem lehetett. Hozzátette, ebben az időszakban új típusú verseny indul meg, folyamatosan újabb érveket kell szolgáltatni a külföldi beruházóknak ahhoz, hogy miért Magyarországra, Debrecenbe kell hozni a beruházásokat. Hangsúlyozta, Magyarország nemcsak hogy megállta a helyét a versenyben, hanem Európa legversenyképesebb befektetési környezetét sikerült létrehozni. A miniszter elmondta, itt vannak ma a legalacsonyabb társasági adók Európában, s a hazai szja-nál sincs alacsonyabb egykulcsos adónem a kontinensen. Szijjártó Péter megjegyezte, radikálisan megemelték a mérnöki informatika, matematikai hallgatók számát, a duális képzés erősítése is fontos, s rekordmélységben van a munkanélküliség.

Hangsúlyozta, a 2010-es 12,5 százalékos munkanélküliségi rátához képest jelenleg 3,8 százalékos a munkanélküliség. Hozzátette, a munkanélküliség akkor is kihívás, ha alacsony szinten van. Mint fogalmazott, minden vállalat azt a kérdést teszi fel, hogy lesz-e elég jól képzett munkaerő, erre reagálva egyszerre béremelkedésre és versenyképesség-javulásra van szükség, úgy, hogy a növekedő fizetés ne jelentsen növekvő terhet a vállalatoknak.

Hozzátette, megállapodtak a vállalatokkal, ennek megfelelően a 27 százalékos szociális hozzájárulás adó 19-re csökkent. A külgazdasági és külügyminiszter szerint a sikeresség azon múlik, hogy mely országok képesek meggyőzni a cégeket, ez dönti el, hogy mely ország, mely nemzetgazdaság lesz sikeres.  Szijjártó Péter elmondta, a mostani beruházás azt jelenti, hogy új munkahelyek jönnek létre részben az elektronikai gyártóüzem bővülésével, részben egy új regionális szolgáltatóközpont létrehozásával. Hangsúlyozta, az új munkahelyek többségét diplomás és legalább két nyelvet beszélő fiatalok töltik majd be, s a gazdaság átáll egy olyan szintre, hogy nem a létrehozott munkahelyek száma, hanem azok minősége jelenti a fókuszt.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, a kormány 2,55 milliárd forint vissza nem térítendő készpénztámogatást nyújt a mostani beruházáshoz. A miniszter elmondta, a Debrecennel való együttműködésben 21 beruházást sikerült a városba hozni 140 milliárd forint értékben, ezzel pedig 3791 új munkahely jött létre a városban az elmúlt négy évben.  A beszédek után elhelyezték az új épület alapkövét, ezzel együtt egy kapszulában az NI egy számozott terméke is a földbe került; a kapszulát egy robot vitte tálcán az alapkőletétel helyszínére. Egy olyan ipari eszközről van szó, melynek nagyobb az intelligenciája, mint amilyen a Holdra leszállt kompé volt.