Az Új Főnix Terv részeként 8 milliárd forintot fordít a város a déli ipari park kialakítására és fejlesztésére. A gazdasági övezetben a tervek szerint akár 18 ezer ember is dolgozhat majd.

A Mikepércsi út végén, a repülőtér mellett épül Debrecen új ipari parkja. A 200 hektárnyi, városi tulajdonú terület közművesítésén már dolgoznak a szakemberek. Építik a víz- és szennyvízhálózatot, valamint az elektromos hálózatot, hamarosan épülhet a gázhálózat is.

A területen két közműudvar lesz, egy északi és egy déli. Az ezek közötti hírközlési és vízellátási munkákra vonatkozó közbeszerzési eljárás már folyamatban van. A kivitelezés teljes költsége 8 milliárd forint, a pénz állami és európai uniós forrásokból származik.

Az ipari park kialakításával a tervek szerint december végére készülnek el. A terület megközelítését is javítja az önkormányzat. Erre 2 milliárd 35 millió forintot nyert a város a
Területi Operatív Programban; a fejlesztéshez önrészt sem kell biztosítania az önkormányzatnak.

A pénzből kiépítenek egy ötágú körforgalmat a város határában, a 47-es számú főút hosszúpályi leágazásánál. A körforgalom kialakítása mellett a gazdasági övezet belső úthálózatának kiépítése is a beruházás része. Ezen túl a Mikepércsi úti bevásárlóközpontnál levő körforgalomtól nyugati irányba egy új utat és gyűjtőutat építenek, amivel a repülőteret kötik be a Mikepércsi út irányából.

A tervek szerint a debreceni repülőtértől délre az ipari termelő beruházásoknak biztosítanak majd helyet, északra pedig egy üzleti innovációs negyedet alakítanának ki.

Eddig három cég jelentette be, hogy üzemet épít a déli ipari parkban. Az ITK Holding Zrt. egy buszgyárat létesít, a Krones AG csomagoló-berendezéseket gyártó üzemet épít fel, és a Continental is jelen lesz az ipari parkban. A három vállalat összesen 1300 új munkahelyet teremt majd a városban. Amennyiben tovább folytatódik a gazdaságfejlesztés sikertörténete Debrecenben, akár 18 ezer ember is dolgozhat majd Debrecen új ipari parkjában.

 

Képek: